Waarom schrijf ik? Toen ik die vraag kreeg, realiseerde ik me dat ik daarop geen antwoord had. Ik weet niet waarom ik schrijf. Daar had ik nooit over nagedacht. Maar nu moest ik wel erover nadenken, wilde ik die vraag beantwoorden.

 

Ik moet hier ook bekennen dat schrijven niet mijn enige hobby is. Soms gaan er maanden voorbij voor er weer eens iets uit mijn pen (toetsenbord) komt. Ik ben sinds mijn pensionering (1998) wel heel vaak met iets creatiefs bezig. Zo teken, schilder en boetseer ik, maar ook met grote onderbrekingen. Verder is mijn grote hobby het filmen van vogels en daar een documentaire van maken. Maar ja, deze bespiegelingen helpen niet bij het vinden van een antwoord op de vraag van het begin.

Voor mijn werk heb ik ook altijd veel moeten schrijven, maar dat waren dan wetenschappelijke en technische stukken, nodig om mijn salaris te verdienen. Die vallen dus niet onder het begrip schrijven zoals hier bedoeld.

Ik kom tot de ontdekking dat ik schrijven gewoon leuk vind. Geen hoogdravende redenen dus. Ik houd gewoon voor de lol een weekverslag bij van wat ik allemaal doe hier in de Verenigde Staten, waar ik nu voor de tweede keer drie maanden ben. Kennelijk vinden anderen dat leuk om te lezen, want ik heb op het ogenblik zo’n achttien abonnees. Leuk toch!

Verder schrijf ik met veel genoegen korte verhalen en gedichten. U ziet als reden waarom ik schrijf is het eenvoudige antwoord, omdat ik het leuk vind.

 

Morgen

Morgen zal ik niet verzuimen,
al mijn rotzooi op te ruimen.
Morgen heb ik voldoende tijd,
dan raak ik al die rommel kwijt.
Maar vandaag komt het niet uit
vandaag doe ik echt geen fluit.

Morgen is nog vroeg genoeg,
vandaag liever geen gezwoeg.
Ik stel alles uit tot morgen,
dan heb ik vandaag geen zorgen.
Morgen met al dat werk in zicht,
lees ik eerst maar dit gedicht.

 

Bloem en bij

Een bloem, een bloem, een boterbloem.
Een bij, een bij, een bij, zoem, zoem.
't Verhaal der bloemetjes en bijtjes,
er wordt wat afgevreeën in de weitjes.

Maar het nadeel van het natte gras
merkten alleen Marietje en haar Bas.