Nieuws

Hier vindt u niet alleen de krantenartikelen, maar ook de gedichten van onze leden die in de Koerier zijn verschenen. Met dank aan de knipseldienst.

Het 22e Open Podium van Schrijvenswaard

Op zaterdag 23 november wordt het 22e Open Podium van Schrijvenswaard gehouden. Hier worden gedichten voorgedragen door de schrijvers zelf. Er komt een keur van dichters aan bod, zowel uit onze eigen gelederen als van buiten onze vereniging. De gedichten zullen worden afgewisseld met enkele muzikale optredens van singer/songwriters. Halverwege houden we een koffiepauze.
Het Open Podium vindt m.m.w. van de bibliotheek plaats in de hal van het Gemeentehuis aan het Parelhof te Heerhugowaard. De aanvang is om 13.00 uur, de toegang is gratis. We eindigen rond 15.30 uur.
U bent van harte welkom, dus tot ziens op 23 november.

 

 


Jubileumbundel van Stichting Schrijvenswaard

‘Met andere woorden’ is de titel van de nieuwe gedichtenbundel van de Heerhugowaardse Stichting Schrijvenswaard. Deze speciale jubileumbundel werd zaterdag 21 september ten doop gehouden. Dat gebeurde vanwege het 20-jarig jubileum van de schrijfclub.

Van alle leden van Schrijvenswaard staan in de bundel twee gedichten. Daarnaast zijn gedichten toegevoegd van genodigden: oud bestuursleden en stadsdichters. Ook van burgemeester Blase is een gedicht opgenomen.
Hij kreeg tijdens de feestelijke bijeenkomst het eerste exemplaar uitgereikt.
Dankzij een financiële bijdrage van het Bot Waarderingsfonds kon deze bundel verschijnen. Deze nieuwe uitgave is verkrijgbaar bij BRUNA in Middenwaard en bij het Poldermuseum aan de Huygendijk.
De bundel kost slechts € 5,00.

 

 

Twintig jaar Schrijvenswaard


Schrijfclub viert jubileum met nieuwe bundel
Ineke Vroling


[HEERHUGOWAARD] Oprichters Siem de Haan en Eugènie Herlaar kwamen elkaar in 1999 tegen. Eugènie vertelt: "Siem schreef gedichten, ik ook. We stelden ons voor hoe leuk het zou zijn om samen met mensen die ook graag schreven verhalen en gedichten te delen." Het duo plaatste een oproep waar veel respons op kwam. Het resultaat, schrijfclub Schrijvenswaard heeft dit jaar haar twintig jarig jubileum en is nog lang niet uitgeschreven.


[NIEUWE BUNDEL] Twintig jaar Schrijvenswaard, daar mag bij worden stilgestaan. Helaas kan Siem de Haan dit niet meer meemaken, hij overleed in 2015. Maar zijn erfgoed blijft bestaan. Hij zette zich op vele manieren in voor het behoud van de Westfriese cultuur en bijbehorend dialect. "Op 21 september vindt een feestelijke, besloten bijeenkomst plaats voor leden, introducées en genodigden. "Met als kers op de taart de presentatie van een nieuwe bundel, waarvan het eerste exemplaar wordt uitgereikt aan burgemeester Blase", aldus Herlaar. Deze nieuwe uitgave van Schrijvenswaard bevat nieuw werk en poëtische bijdragen van alle leden en genodigden en werd mogelijk dankzij het BOT Waarderingsfonds. Schrijvenswaard heeft al diverse bundels met gedichten en verhalen op haar naam staan als: 'Opdat u met droge voeten..', 'Heerhugowaard schrijft' en 'Woord en Kunst'. De laatste kwam tot stand in samenwerking met Kunstroutekunstenaars van de Heerhugowaardse Amateur Kunstenaarsvereniging (HAK).


[ACTIVITEITEN] "We komen maandelijks bij elkaar in de Horst en schrijven en dichten dan samen. Vaak zijn er korte workshops of schrijfopdrachten", laat de schrijfster weten. Zij vervolgt: "Ook het aan elkaar en voor een gezelschap kunnen voordragen is belangrijk bij de club. Mensen boeien door goed te articuleren en rustig te praten, brengt een gedicht pas echt tot leven." Soms houdt Schrijvenswaard voordrachten tijdens culturele avonden van stichtingen of verenigingen en vijf keer per jaar organiseren leden Open Podia in de bibliotheek in Heerhugowaard. Deze zijn altijd op de zaterdag van 13.30 uur tot 16.00 uur. De entree is gratis. Er zijn optredens van schrijvers, dichters en 'singer-songwriters' van Schrijvenswaard en daarbuiten. Het eerstvolgende Open Podium is op 5 oktober. Geïnteresseerden zijn ook welkom op de Facebookgroep van Schrijvenswaard. Zij kunnen hier schrijven, gedichten inzenden en die van anderen lezen.


[SCHRIJFLIEFDE] Eugènie: "Liefde voor schrijven zit in je, het is er gewoon. Inspiratie kan overal ontstaan, maar is ook zo weer weg. Een leuk idee schrijf ik altijd meteen op. Ze sluit af met een tip: "Het is belangrijk dat het voor de lezer snel duidelijk is waar iets over gaat. Schrijven is dan ook soms vooral schrappen."

[i] www.schrijvens-waard.nl

www.vrolingteksten.nl

 

Artikel Heerhugowaard Nieuwsblad 2 april

Gedichten uit de Koerier

Sinds oktober 2018 staan wij elke week met een gedicht in de Koerier. Elke keer zijn we weer benieuwd wie er deze keer in staat met zijn of haar gedicht. Kijkt u er ook zo naar uit?