Waarom ik schrijf

 

Schrijven en tekenen boeiden mij al vanaf mijn derde levensjaar. Wat een geluk had ik dat mijn moeder lagere schooljuffrouw was. Ze las mij vaak voor, leerde mij schrijven en de basis van tekenen.

Als kleuter mocht ik zonder de eerste klas te doorlopen gelijk naar de tweede en derde klas die in 1 lokaal les kreeg van een bijzondere natuur liefhebbende en creatieve juf. Alles om mij heen vond ik interessant en kon mij vaak moeilijk concentreren behalve als ik tekende of schreef.

Het zijn nog steeds die dingen waar ik me dagelijks het liefst mee bezig houd. Mijn eigen kinderen heb ik ook heel lang elke avond voorgelezen vanaf dat ze een half jaar waren. Ook ik leerde hen lezen, schrijven en tekenen voordat ze naar school gingen.

Toen ik een jaar op Tenerife woonde en werkte heb ik veel geschreven. Er werd een dichtbundel uitgegeven in Amsterdam en daaropvolgend mocht ik in een Alkmaars café gedichten voordragen.

In 2022 deed ik mee aan een schrijfwedstrijd. En warempel er werd een gedicht van mij gepubliceerd op het strand van Egmond aan Zee.

Momenteel word ik gestimuleerd om te schrijven door vriendinnen. De één heeft een aantal jaren geleden gevraagd of ik als gastspreker van Schrijvenswaard gedichten zou willen voordragen. Na afloop kwam er een ontroerde dame naar mij toe en vroeg of zij een gedichtenbundel van mij mocht kopen. Nou toen kwam de teleurstelling want die heb ik nog niet. Nadat ik had gezegd ze dat zij wel een foto van mijn gedicht mocht maken wat haar ontroerde.” Echt?” Dat was HEMELSLEUTEL.

Daarna ben ik lid geworden van Schrijvenswaard. We zien elkaar maandelijks en dragen gedichten of verhalen aan elkaar voor. We bespreken thema’s en werken ter plaatste een schrijfopdracht uit.

 Met een andere vriendin die in Whitehorse woont, schrijf ik maandelijks geen brief maar een bepaalde vorm van dichten die we omstebeurt aan elkaar doorgeven.

We zijn begonnen in 2022 met Slagrijm. Daarna hebben we allerlei andere vormen bestudeerd en uitgewerkt. Klankrijm, Haiku, Personificatie, Limerick, Reisgedicht, Enveloppegedicht, Fabel, Sonnet, Acostrichon, Diamant, Ekfrasis en Aforisme.

Leren van en luisteren naar anderen boeit mij; daarom vind ik het ook fijn om gedichten en verhalen te delen met de leden van Schrijvenswaard.

 

Er dobbert een fles op zee

Ik hoor een stem, best sterk

De golven nemen mij mee

Feeëriek en ik merk

Hoe fijn het is om te horen 

Dat water verandert in

Druppels als  ik de post lees